Geschiedenis SolexRees

Het ontstaan van de Solex

Geschiedenis van de Solex

De eerste Solex ontstond per toeval toen de Fransmannen Maurice Goudard en Marcel Mennesson in 1905 een fabriekje begonnen voor kleine motoronderdelen. Het bedrijf had de naam ‘Vélosolex’ (in Nederland afgekort tot Solex). In 1918 maakten zij een fiets met een hulpmotor boven het achterwiel. Toen Marcel Mennesson begreep dat er na de Tweede Wereldoorlog weinig vraag was naar auto’s, ontwikkelde hij een nieuw hulpmotortje dat boven het voorwiel van de fiets werd geplaatst. Het begin van de Solex.

Tegenwoordig zijn er in Nederland nog maar weinig mensen die op een solex rijden. Wel zijn er veel recreatiebedrijven waar je solexen kunt huren om een toertocht te maken. Ook worden er door heel het land de bekende ‘Solexracen’ georganiseerd. Zo ook in Spakenburg.

De SolexRees in Spakenburg

In 1905 onstond per toeval de Solex, 90 jaar later werd de eerste solexrace in Spakenburg gereden. Steven Vedder, Dirk van de Groep en Sander Schuurman vormden het drietal enthousiaste Solexbezitters die op het idee kwamen om een race te houden rondom de Oude Haven.

In de jaren daarna werd de SolexRees snel populair en het deelnemersveld werd steeds groter en groter. De spakenburgers sloten de SolexRees als een jaarlijks evenement in het hart. De SolexRees is uitgegroeid tot een ware traditie en is niet meer weg te denken uit Spakenburg. Elk jaar op de vrijdag na Hemelvaarstdag, tijdens de ‘Zuidwal-feesten’ verzamelen solexliefhebbers van heinde en ver zich rondom de Oude Haven om aan de SolexRees deel te nemen.

En de nadruk ligt op Rees. Dit omdat het geen race is, maar een ludieke Rees, waar gezelligheid en originaliteit belangrijker zijn dan de snelheid. Ieder jaar wordt een thema gekozen en de uitdossingen van de deelnemers zorgen dan ook voor veel hilariteit bij het publiek wat de SolexRees in grote getalen bezoekt. De SolexRees staat samen met de Zuidwalfeesten ieder jaar weer garant voor een supergezellige vrijdagavond in het hart van Spakenburg.

De SolexRees werd de eerste jaren gepresenteerd door Dirk van de Groep, en vanaf 1998 sloot Marcel Korlaar bij hem aan. De laatste jaren werd de SolexRees vanaf het podium op onnavolgbare wijze bij elkaar gepraat door Marcel Korlaar, die dan ook met recht de titel ‘mister Solex’ gekregen heeft. Tijdens de Solexrees van 2012 heeft Marcel bekend gemaakt dat hij van de voorgrond verdwijnt omdat het niet meer te combineren is met zijn werk en zijn gezin. Vanaf de 19e editie van de SolexRees in 2013 zal er dus een nieuw gezicht op het podium staan…

De geur van benzine, het geronk van de motertjes, het geschraap van de klompen op de straat , de gezellige sfeer.
De SolexRees in Spakenburg moet je een keer meegemaakt hebben!

Bekijk meer impressies >